מחקרים בחזית

המעבדה לחקר רגשות בארגונים בראשות ד"ר אריק חשין בחוג לשירותי אנוש

רגשות של יחידים/ות וקבוצה הפכו להיות אחד האלמנטים המרכזיים שמנהלים/ות במקומות עבודה צריכים/ות לנהל. בימינו, בוטים נותנים שירות "רגשי" ללקוחות מתוסכלים/ות, ומקרי האלימות כלפי נותני/ות שירות וצוות רפואי מופיעים בכותרות העיתונים חדשות לבקרים. זו הסיבה לכך שנושא הרגשות הפך לאחד הנושאים החמים בעולם העבודה.

רגשות הם אבן בניין בסיסית באינטראקציות בינאישיות בעולם העבודה. הם מניעים בני אדם לפעולה ומהווים חלק מרכזי בכל אינטראקציה, בין אם פנים מול פנים או דיגיטלית. הם משפיעים על התנהגות של עובדים/ות, ומתוך כך על יחסים בין מנהלים/ות לעובדים/ות ובין עובדים/ות לעמיתים/ות, וכן על שביעות הרצון והתפוקה של עובדים/ות במקום עבודה. רגשות גם משפיעים על התנהגות של לקוחות, ומתוך כך על שביעות רצונם/ן מהחברה, על רמת האינטראקציה שלהם/ן עם העסק ובסופו של דבר על כמות המכירות.

לצורך קידום המחקר בנושא רגשות בארגונים הוקמה המעבדה לחקר רגשות בארגונים בראשות ד"ר אריק חשין, מרצה בכיר וראש החוג לשירותי אנוש.

ד"ר אריק חשין

המעבדה כוללת היום 10 סטודנטים/ות למחקר (דוקטורנטים/ות וסטודנטים/ות לתואר שני וראשון). המעבדה עוסקת במחקר פורץ דרך הבודק השפעה של רגשות על ארגונים (בדגש על ארגוני שירות) ותקשורת של רגשות בהקשרים הייחודיים שמייצר העידן הדיגיטלי. המעבדה חוקרת את תפקיד הרגשות במקום העבודה המודרני, תוך התמקדות בהשפעות הבינאישיות של הרגש.

החזון של המעבדה הוא לרתום את כוחם של הרגשות לטובת חברות, ארגונים, עובדים/ות ולקוחות. באמצעות בדיקה של הבעת רגשות בכל הצורות, התבוננות מפורשת בתצוגות דיגיטליות של רגשות והשפעתם על אחרים, המעבדה שואפת לשפר את רווחתם/ן של עובדים/ות (בדגש על נותני שירותים) ולקוחות.

מטרה נוספת היא הכשרת דור חדש של חוקרים/ות צעירים/ות, אשר יוביל את תחום הרגשות באקדמיה ובתעשייה.

מטרת המחקר היא להבין טוב יותר את השפעת הרגשות וגילוים, לבחון את הכוח העוצמתי הפונקציונלי שיש להם בין א/נשים במקום עבודה ברמת הארגון, הקבוצה והפרט ולחקור את ויסות הרגשות והשפעתו על יחידים וקבוצות, מתוך כוונה לשפר את הפונקציונליות והקיימות של מערכות יחסים בתוך ובין קבוצות.

המעבדה משתמשת בשיטות מחקר מגוונות, ובהן מחקרי שדה, ניסויי שדה וניסויי מעבדה, שאלונים וניסוים מקוונים, סימולציות ועוד.

דוגמאות לפרויקטים במעבדה:

• עבודת רגשות דיגיטלית - שיתוף פעולה מחקרי עם חברת חשמל – המעבדה מראיינת עובדים/ות ואוספת נתונים מלקוחות על עבודות רגשות במתן שירות ובמעבר לשירות דיגיטלי. המעבדה מעורבת בפיתוח התגובות הרגשיות לצ'ט-בוטים נותני שירות וההשלכות של השימוש בהם.
  • ויסות רגשות בינאישי במתן שירות רפואי – המעבדה זכתה במענק מקדים לשיתוף פעולה מחקרי בין האוניברסיטה לקריה הרפואית רמב"ם. המחקר הוא ניסוי שדה הכולל העברת סדנאות הדרכה לגבי ויסות רגשות בינאישי באסטרטגיות שונות לצוות הסיעוד בארבע מחלקות שונות, שבהן המעבדה אוספת נתונים הן מהמטופלים/ות והן מהמלווים/ות. מטרת המחקר היא לבחון את האסטרטגיה היעילה ביותר לשיפור השירות והרגשות של המטופלים/ות והמלווים/ות, ולחתור להבין את ההשלכות של האסטרטגיות השונות על הצוות.
  • מנהיגות מתהווה וויסות רגשות בינאישי – מחקר הבודק האם חברי/ות קבוצה "מעניקים/ות" מנהיגות למי שעוסק בוויסות רגשות בינאישי. המעבדה אוספת נתונים מקבוצות שאין בהן מנהל/ת או מנהיג/ה רשמי/ת, לדוגמה: צעירים/ות לפני גיוס שעובדים/ות בקבוצות במבדקי קבלה ליחידות צבאיות מובחרות, או תלמידים/ות העובדים/ות יחד בקבוצות במשימה כיתתיות. ממצאים ראשוניים מצביעים על כך שנבדקים/ות שניסו לשפר את הרגש של הקבוצה היו בסבירות גבוהה יותר להיבחר כמנהיגים/ות.

המעבדה שואבת השראה ומוקירה קולגה וחוקרת מעוררת השראה – פרופ' סיגל בר-שדה ז"ל. בר-שדה, ילידת חיפה שגדלה ועבדה בארה"ב, הייתה חברת סגל בבית הספר היוקרתי למנהל עסקים Wharton School of Business וחוקרת מובילה בתחום חקר הרגשות בעולם הארגוני. מחלה קשה גדעה את הקריירה שלה בגיל 56. השפעתה על התחום היא אדירה, והאהבה שלה למחקר הייתה מדבקת. המעבדה מתכננת יום עיון לזכרה פעם בשנה, ושואפת להציע מלגה לחוקר/ת צעיר/ה במעבדה.

בימים אלה מגייסת אגודת הידידים של האוניברסיטה תמיכה במעבדה ובמחקריו של ד"ר אריק חשין. המעבדה זקוקה לסיוע במימון ציוד מחשוב ותוכנות, גיוס כוח אדם ומלגות לעוזרי מחקר, גיוס נבדקים למחקר ושירותים מקצועיים נוספים. נשמח לתרומה שתאפשר לקרוא למעבדה ע"ש פרופ' סיגל בר-שדה ז"ל.

לפרטים נוספים על המעבדה, המחקרים והצוות – היכנסו לאתר: https://emorg.welfare.haifa.ac.il/home

לטעימה נוספת ממחקרים בהובלת ד"ר אריק חשין – היכנסו להרצאת TEDx בקישור:

נשמח לצרף אתכם/ן למעגל השותפות והתמיכה במעבדה לחקר רגשות בארגונים. כמו כן, אם אתם/ן מכירים/ות ארגון שעשוי להתעניין בתמיכה במחקר בתחום רגשות בקרב עובדי/ות הארגון, הלקוחות או ההנהלה - נשמח להתחבר.

לפרטים אודות אפשרויות התמיכה במעבדה לחקר רגשות בארגונים בראשות ד"ר אריק חשין - ניתן לפנות אלינו באגודת הידידים בדרכים הבאות: